Grønnespirer og Natur


Som Certificeret Grønnespire pasningsordning får jeg ofte spørgsmålet:

Hvorfor fokus på Natur??


De fleste af os voksne har tidlige minder, der omfatter stærke indtryk og store oplevelser i naturen

 

Naturoplevelser er en mangelvare i det moderne børneliv, og det vil jeg gerne ændre på. Der findes mange spændende og sjove oplevelser gemt i naturen. Børn har nemlig godt af at komme ud i naturen, få jord på ben og bukser, mærke hvordan edderkopper og mariehøns føles mod huden, bygge huler, Se svampe på en rådden træstub, mælkebøtter, uglegylp, snobrød, muslingeskaller, rislende vand i bækken, modne brombær, sne, blanke kastanjer og smådyr som vi kan fange og studere.

 

Året rundt er naturen fuld af store oplevelser i barnehøjde. Naturen byder os altid velkommen med frisk luft, liv, spænding, sansemættede oplevelser og masser af plads til at lege, undersøge, eksperimentere, lære og røre sig på. Naturen er uden tvivl Verdens største legeplads.


Det er vigtigt at komme ud, for børns naturoplevelser forebygger livsstilssygdomme både hos naturen og hos børnene. Ophold i naturen giver glade, sunde og kloge børn, der vokser op som ansvarsfulde beskyttere og benyttere af naturen. De meget konkrete oplevelser er med til at skabe forståelse, nærhed, empati og samhørighed med naturen.   


Fra undersøgelser ved man, at børn i dag kommer mindre end halvt så meget i naturen, som deres bedsteforældre gjorde. Derfor vil jeg gerne have flere naturoplevelser ind i hverdagen i min pasningsordning.


Udebørn er sunde børn.

 

Masser af undersøgelser viser, at børn udvikler sig bedre fysisk, mentalt og socialt i naturen. Det er klart, at naturens positive påvirkning starter tidligt. Kroppen og hjernen udvikles med rivende hast i de første tre leveår, og det lille barn har stor gavn af de stimuli naturen kan give. Ingen indendørs redskaber kan erstatte de kropslige udfordringer og sanseoplevelser uderummet byder på.


Derfor er jeg blevet certificeret Grønne Spirer. 


Jeg er på kursus én gang om året, hvor jeg får ny og mere viden af Friluftsrådet, hvor anerkendte naturvejledere underviser og inspirerer os med nye aktiviteter i naturen, som børnene og jeg drager stor nytte af i dagpligdagen.


Svensk og dansk forskning viser, at børns fantasi og oplevelse styrkes i naturen. Børn får bedre motorik, når de bevæger sig på ujævnt underlag. I naturen styrkes børnenes muskler, smidighed, balance og fornemmelse af rum.

Udelivet styrker koncentrationen og muskulaturen, og er med til at give harmoniske og kreative børn.